Rusia stimuloi pushimin e Evropës dhe bombardimin e Gjermanisë në stërvitjet masive vetëm disa muaj më parë, sipas analistëve.

Rusia simuloi luftën kundër NATO-s, duke bombarduar Gjermaninë dhe duke pushtuar shtetet baltike gjatë ushtrimeve ushtarake “Perëndimore 2017” të Vladimit Putinit.

Një program masiv i lojërave të luftës me dhjetëra trupa dhe kodin e quajtur “Zapad” u zhvillua në afërsi të qytetit të Minskut në shtator. Në atë kohë ekzistonte frika se Moska po e përdorte stërvitjen si një mbulesë për stacionimin e ushtarëve dhe pajisjeve, transmeton Lajmi.net.

Analistët nga dy agjencitë perëndimore të inteligjencës kanë pohuar se ushtrimet, të cilat përfshinë artileri, tanke, raketa, flota detare, ishin një “fushatë shokuese” kundër anëtarëve të NATO-s në Evropën Perëndimore, duke përfshirë Gjermaninë dhe Holandën. Stërvitjet, po ashtu, provuan kapjen e shteteve baltike – Estoninë, Letoninë dhe Lituaninë, si dhe Poloninë e Norvegjinë.

Fqinjët e Rusisë pohuan në kohën kur Kremlini po i përdorte stërvitjet ushtarake si një provë për një pushtim të madh të disa kombeve ngjitur që ishin nën sundimin e Moskës para se Bashkimi Sovjetik komunist të shkatërrohej në 1991.

Më shumë se 120,000 trupa ruse ishin të përfshirë në stërvitjet e vitit 2017, të cilat sipas analistëve planifikonin pushtimin e Evropës pas bombardimit të Gjermanisë, duke filluar kështu luftën me NATO-n.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *